3G-enheter för att stödja Linux OS

Linux kan snart att spela en viktig roll i den tredje generationens handdator marknaden, efter tillkännagivandet av Texas Instruments på tisdagen att dess OMAP trådlös arkitektur skulle stödja operativsystem med öppen källkod.

TI: s OMAP trådlös plattform har redan väckt intresse hos flera stora-namn företag. Lik av Nokia, Ericsson, Sony och Sendo förstås ha valt att använda tekniken i några av deras kommande 3G-enheter. Genom att lägga till stöd för Linux, TI tror att det kommer att hjälpa utvecklare att skapa nya applikationer som kommer att dra nytta av fördelarna med ett 3G-nät.

Linux tillförlitlighet, flexibilitet och användarvänlighet i kombination med TI: s avancerade OMAP arkitektur kommer att vara en attraktiv lösning för utvecklare att skapa applikationer för mobilt Internet enheter “, säger Paul Werp, TI: s marknadschef för OMAP plattform.

Genom att öppna sin plattform till Linux, kan TI vara att göra ett betydande bidrag till 3G industrin. Med tanke på den höga graden av skepsis på vissa håll mot tredje generationens nät, är det ses som viktigt att mobiloperatörerna har övertygande tjänster och applikationer för att locka användare att flytta till 3G.

OMAP arkitektur har utformats för att använda så lite ström som möjligt och därmed maximera batteriets livslängd.

TI har slagit sig ihop med Linux-utvecklare RidgeRun. Dess DSPLinux inbäddade operativsystem är optimerad för att fungera inom prylar som handdatorer, kameror och mobiltelefoner. TI hävdar att kombinationen av DSPLinux och dess OMAP processorer kommer att hjälpa utvecklare att skapa tilltalande multimedia-applikationer.

Linux har gjort stadiga framsteg i den inbäddade teknikmarknaden. Tillbaka i april chip-designer ARM tecknat ett avtal för att få embedded Linux till sina processorer, medan Lineo version av embedded Linux har funnit nåd med Sharps PDA designers.

För en dryg månad sedan Evans Research förutspådde att embedded Linux kommer att gå proprietary och in-house program 2002. Nästa år upp till 27 procent av inbyggda system projekt kommer att utvecklas med hjälp av Linux, enligt Evans Research, upp från 11,2 procent i år.

Enterprise Software, söt SUSE! ? HPE hakar sig en Linux-distributioner, Cloud, Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag, Enterprise Software, Från och med Linux i början, Linux, Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows

Söt SUSE! HPE hakar sig en Linux-distributioner

? Red Hat fortfarande planer på att vara Openstack företag

? Från och med Linux i början

Linux överlevnadsguide: Dessa 21 program kan du enkelt flytta mellan Linux och Windows