Campaigners fira patentdirektivet manipulations

Motståndare för Programvaru patent firar Europaparlamentets nästan enhälligt beslut på onsdag för att förkasta direktivet om patenterbarhet för datorrelaterade uppfinningar. Rufus Pollock från Storbritannien grenen av federationen för en fri informationsinfrastruktur (FFII) rostat vad han påstod var en “massiv seger” med champagne på en fest i närvaro av andra aktivister mot mjukvarupatent.

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

Även pro-patent kampanjgrupper som CompTIA, EICTA och intellekt hade lobbat för att direktivet antas av riksdagen, de påstår sig välkomna Europaparlamentets beslut. John Higgins, generaldirektör Intellect, sade att han föredrog att direktivet hade avvisats i stället för att passera med ändringar som skulle ha minskat omfattningen av patenterbarhet.

webbplatsen Storbritannien talade med dem på båda sidor i debatten för att få deras syn på Europaparlamentets beslut och hitta vad de planerar att göra härnäst.

Rufus Pollock från FFII Storbritannien

Pollock sade att detta beslut är ett “totalt nederlag för pro-patent lobbyn”. Då berättade om pro-patent grupper offentligt hävdar att välkomna beslutet, svarade han: “De trodde inte att en vecka sedan.” Pollock hävdade pro-patent grupper ändrat sin röstning taktik på grund av “rädsla” att ändringar i direktivet gynnas av anti-patent lobbyn skulle komma överens.

Direktivet var nästan enhälligt förkastade, med 648 ledamöter röstade för och 18 nedlagda röster, och endast 14 parlamentsledamöter röstade emot. Men segern var inte på något sätt säkert ett par veckor sedan när Europaparlamentet rättsliga frågor (JURI) röstade mot ett antal ändringar i direktivet som skulle ha begränsat i vilken utsträckning programvara kan patenteras.

Pollock medgav att JURI beslut hade orolig FFII. “För tio dagar sedan vi bad – vi trodde vi var i stora problem efter JURI-utskottet avslag.”

Han sade att det har varit svårt för anti-patentaktivister att ha så stor inverkan som pro-patent lobbyn, eftersom de är frivilliga som inte har råd att utöva påtryckningar på heltid.

En hel del av de människor på vår sida bara göra saker i sista minuten – de har ett företag att köra, de har inte tid att göra lobbyverksamhet. Under de senaste dagarna människor har gått “arrgh det händer nu”, “sa Pollock.

När det gäller framtiden, Pollock sade att många aktivister måste först vila innan du fortsätter sin kampanj. “Vissa människor är uttömda – vi kommer att sova i en vecka”, sade han.

Pollock hävdar att bara ha sovit två timmar natten före omröstningen, som följde tre månader av frivilliga kampanj tar upp mellan 20 och 30 timmar av sin tid varje vecka. Han sade att han har begått denna gång eftersom han känner så starkt om problemet.

FFII anser att kampen mot mjukvarupatent är inte över.

Detta är slutet av början, inte början till slutet. Varje år som går genom denna sida blir starkare “, sa Pollock.” Det finns en hel del arbete att göra, men vi har en otrolig basis.

Alan Cox, ansvarig för Linuxkärnan

Cox gick med FFII fira nederlag av direktivet om patent, men ekade Pollocks känslor att kampen är långt ifrån över. “Jag är glad att direktivet har dödats. Det är en sällsynt och mycket välkommet seger för demokratin i EU. Det är dock bara öppningen striden i ett krig”, sade han.

Wookey, en Debianutvecklare och teknisk chef på Aleph One

Wookey sa att det skulle ha varit bättre för Europaparlamentet att passera ändringar, men detta kunde ha varit riskabelt eftersom EU: s ministerråd och Europeiska kommissionen (EG) kan ha ignorerat dessa ändringar.

Det skulle ha varit trevligt för parlamentet att rösta för en version som det klargöras att mjukvarupatent förbjöds, men rådet och kommissionen hade gjort det klart att parlamentet skulle helt enkelt ignoreras igen om det gjorde det, så detta avslag är förmodligen det bästa resultat. Det sänder ett kraftfullt budskap till myndigheterna att de inte bara kan bortse från den angivna folkets vilja och det stora flertalet av de europeiska företagen, “sade Wookey.

Rådet och EG inte har ett bra rekord på respekt parlamentets krav – EG förkastade parlamentets begäran att starta om direktivet, och rådet skrev många av de förändringar som införts av parlamentet och ratificerat dessa förändringar trots parlamentets begäran om att direktivet återstartas .

Eva Lichtenberger, österrikisk Miljöpartiet MEP

Gruppen De gröna / ALE-gruppen stödde förkastande av direktivet och har uppmanat Europeiska patentverket att sluta utfärda mjukvarupatent.

Ledamöterna har gett mjukvarupatent direktiv tredjedel klassens begravning. Dagens avslag var nödvändigt “, säger Lichtenberger i ett uttalande.

Europeiska patentverket måste nu acceptera att det inte finns några majoriteter till förmån för mjukvarupatent. Kontoret måste upphöra med sin nuvarande praxis att bevilja patent för programvara, en praxis som det inte finns någon rättslig grund. EPO bör tänka nu om att skapa en politik som gynnar inte bara stora företag, “sa hon.

Europeiska enade vänstern och Nordisk grön vänster parti (GUE / NGL)

GUE / NGL firade parlamentets beslut, hävdar att detta gör det möjligt för små företag att konkurrera mot multinationella företag.

Från och med idag, kommer ett brett utbud av alternativ till Microsoft, SAP och produkter som utvecklats av andra multinationella företag att finnas tillgängliga, “sade en GUE / NGL talesman i ett uttalande.” Små och medelstora företag kommer att kunna investera i utveckling av programvara i stället för slösa pengar i juridiska strider för att patentera sina produkter.

Sarah Ludford, UK liberaldemokratiska MEP

Ludford är besviken över att parlamentet förkastade direktivet.

Avslag förlänger bara osäkerheten kring patenterbarhet för mjukvarurelaterade uppfinningar inom EU. Det är på väg bort från behovet av att ta ett beslut “, sade hon i ett uttalande.

Jag beklagar djupt att parlamentsledamöterna har visat oförmögna att komma med en vettig version av texten, en som kan garantera stöd till innovation, men också försäkra programvara författare och användare som vi inte gå ner en amerikansk stil vägen tillåter patent för ren programvara .

Hugo Lueders, chef för den allmänna ordningen på CompTIA

Lueders sa att det “välkomnade” riksdagens beslut, kallar det ett “godtagbart resultat under svåra förhållanden.

Motstridiga åsikter har förvirrat frågan och gjorde det svårt för parlamentet att nå en tydlig och balanserad beslut som adekvat skulle stödja innovation i Europa “, sade han.

Mark MacGann, generaldirektör vid EICTA

EICTA sade också att det välkomnade parlamentets beslut. “Detta är ett klokt beslut som har bidragit till industrin för att undvika lagstiftning som kunde ha minskat omfattningen av patentlagstiftningen i Europa”, säger MacGann.

John Higgins, generaldirektör på Intellect

Higgins ekade MacGann s känslor. “Detta är en tydlig och positivt beslut från EU-parlamentariker, som har undvikit att införa skadlig ny lagstiftning minska patenterbarhet, lämnar i stället det befintliga regelverket”, sade han.

Simon Gentry, chef på kampanj för kreativitet

Kampanjen för kreativitet var mer reserverad i sin reaktion på parlamentets förkastande av direktivet. “Dagens beslut innebär en förlorad möjlighet för Europa att upprätta en gemensam grund för högteknologiska innovation som skulle bidra till att främja ytterligare framgångar och utveckling inom detta område”, säger Gentry.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig