Dell levererar Viking server för hög spec kunder

Dell har börjat skeppa Viking, en hög densitet server som rymmer åtta till 12 mikroservrar, till större kunder.

Viking, som var tillgänglig för kunder på måndag, säljs av Dells Data Centre Solutions (DCS) division. Servern är inriktad på en liten koppling av cirka 30 företag över hela världen, som “kör stora, monolitiska, servermiljöer för att leverera en viss användning modell från ett program”, datacentral Solutions specialist Tony Stewart berättade webbplatsen Storbritannien på tisdag.

Den är utformad för att maximera tätheten inom datacenter som består av homogena hårdvarumiljöer, såsom de som drivs av företag som deltar i webbsökning och hosting. Generellt erbjuder DCS hårdvara och tjänster till företag i beräkningsintensiva branscher, såsom olja och gas, finansmarknaderna och högpresterande datorer.

Servern består av en tre-rackenhet (3U) chassi, vilket gör det 5,25 inches i höjd. Normalt standardservrar använda en rackenhet (1U) vardera, så Viking erbjuder ett utrymme premie genom att packa sina Xeon server kärnor på enskilda slädar, som sitter bredvid varandra vertikalt i chassit.

Datacenter, IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system, Cloud, Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden, datacenter, Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinera, artificiell intelligens, Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning

På grund av detta, tillbringar en fullmatad 12-core Viking 50 procent mindre ström på kylning och använder 80 procent färre fans per server, jämfört med 12 1U chassi som var och en innehåller en HP ProLiant DL server, enligt en intern Dell jämförelse.

Arkitekturen av Viking gör servrar och chassikontroll alla åtkomliga från framsidan av servern, lämnar bara strömmen för ryggen. Detta gör det möjligt för kunderna att pressa extra effektivitet ur sina datacenter genom att köra den varma gången i deras datacenter, som baksidan av Viking kommer att möta på, vid en högre temperatur. Varje släde är swap medan strömmen är på, vilket gör att enskilda slädar ändras i händelse av hårdvarufel. Servern kommer också med en rad verktyg för att tillåta operatörerna att titta på effektförbrukningen hos varje server släde, för att maximera strömförbrukning effektivitet.

“De är inte ute efter funktionsrika verktyg, men de söker hanteringsfunktioner så att de kan extrahera effekt [användnings belopp] på servernivå”, säger Stewart.

Intel och Dell samarbetat på några av tekniken bakom Viking, med båda företagen att göra investeringar “för att titta på den optimala konfigurationen runt strömförsörjning och kylning”, säger Stewart. I en full belastning scenario, kommer varje släde i en 12-släde arrangemang förbrukar maximalt 95W, och denna siffra faktorer i den effekt som används för den övergripande Viking chassit samt.

IBM lanserar nya Linux, Power8, OpenPower system

Michael Dell på balans EMC affären: “Vi kan tänka på årtionden”

Dell Technologies lyfter: Här är vad man ska titta på när Dell, EMC, en uppsjö av företag företag kombinerar

Nvidia erbjuder upp AI superdator för ideell forskning