Döds effekten av Twitter ryktesspridning i Singapore

Singapore firade sin 47: e födelsedag i går och som jag gör de flesta år, jag stannade i att titta på årliga paraden på tv tillsammans med mina landsmän.

Men i år var lite annorlunda. I år många tittade med spänning när det var dags för ministrarna att inta sina platser på läktaren, väntar på att se om landets grundare och första premiärminister Lee Kuan Yew verkar som han gjorde varje år.

Lee, enligt Twitter ryktesspridning, hade dött tidigare i veckan.

Hans förment död var en trend ämne på måndag men gick så viral på onsdag även min mamma kallade henne reporter-dotter för att kontrollera om Lee var verkligen död.

Säkerhet, Singapore att granska VPN roll i upphovsrättsintrång, säkerhet, Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab, Legal, Singapore passerar domstols lag bland mycket kontrovers, Legal, Singapore PM varnar USA över TPP ratificering

Ryktena varierade. En påstod att han var hjärndöd, medan en annan hävdade att han redan var död och landets nationella tidningar instruerades att hålla tillbaka nyheten förrän efter Singapores födelsedagberömmar.

Men de flesta av oss kände en tydlig indikation skulle bli hans närvaro vid den årliga augusti 9 parad … Lee hade aldrig missat en innan.

Lee Kuan Yew på 9 augusti 2012 (Screen från officiella NDP 2012 site)

Så när kamerorna panorerade till ingången till läktaren och minister efter minister gick i den största jubel från publiken utbröt när Lee gjorde slutligen hans utseende ser något klen men mycket levande. Den äldre statsman bröt sig in ett leende, som nästan såg ut som en FNISSA och hade mig att undra om han hade hört nyheten om hans olyckliga död.

Twitter död hoax rykten är inte ny. Kändisar virvlade Murphy, Reba McEntire, Garth Brooks, Robin Williams, Christina Aguilera och just denna vecka, Taylor Swift, var bara en handfull av många andra sägs ha “dött”, bara för att återuppstå och i vissa fall, “dog” igen .

Men för Lee, som blir 89 den 16 september och har dykt upp svaga under de senaste åren, “död” verkade rimlig. Och eftersom det gjorde många undrade om dess effekter.

Jag tillhör inte den generation som hade kämpat tillsammans Lee och Singapores grundare politiker, som den unga och obetydligt liten nation kämpade för överlevnad efter självständigheten 1965. De generationer som ofta gjorde beklaga hur yngre singaporianer misslyckas med att uppskatta Lees roll i omvandla landet till en av Asiens ekonomiska tigrar.

För några av de unga här innebar hans död främst ett mycket välkommet helgdag.

När jag först fick kännedom om Lees eventuella död, kände jag mest likgiltighet. Visst, han gjorde många bra saker, och jag fullständigt erkända och uppskattade hans bidrag till Singapores framgång. Men han fick på, var han bräcklig, har ingen odödliga, och alla att dö så småningom. Det är dags för nationen att gå vidare och ta sig ur sin skugga. De var de tankar som gick genom mitt sinne.

Men till min egen förvåning, jag kände faktiskt enorm lättnad när han gjorde sitt framträdande på paraden. Tack vare Twitter ryktesspridning, effekterna av Lees död – samtidigt för tidigt – hade äntligen hit hem. Trots vad jag kan tänka på Lee och hans ökända “järnhand” -regeln under hans premiership, tvingade mig att äntligen förverkliga sin slutliga död skulle verkligen vara en sorglig förlust för landet.

Och jag hoppas att den hade samma effekt på åtminstone en del av Singapores unga.

Singapore att granska VPN roll i upphovsrättsintrång

Huawei att utnyttja säker, smart city intresse med Singapore lab

Singapore passerar domstols lag bland mycket kontrovers

Singapore PM varnar USA över TPP ratificering