Ett år sedan: Naughton tillbaka i domstol måndag

Först publicerad: 11:14 mån 5 Juni 2000

Innovation, Brasilien och Storbritannien tecknar tech innovation, regeringen: Storbritannien, Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen, säkerhet, Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan, säkerhet, Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig

Tidigare Infoseek verkställande Patrick Naughton leder tillbaka till federal domstol i Los Angeles måndag, där han planerat att dömas på avgifter att resa över statsgränserna med avsikt att ha sex med en minderårig.

I mars, Naughton erkände sig skyldig bara dagar innan han inställd på att möta en andra rättegång om avgifter som härrör från en federal cybersting operation.

Under förhandlingen kommer jurister från båda sidor har möjlighet att argumentera för mening de tror Naughton bör tjäna. 35-åriga ansikten högst 18 månader enligt en pleaöverenskommelse, men en del av dokumentet har förslutits och kan innehålla delar som kan påverka meningen.

Naughton medgav i mars reser till Kalifornien från Washington för en sexuell rendezvous med KrisLA, en person som han träffade i ett chattrum som påstod sig vara en 13-årig flicka. Men KrisLA var verkligen en manlig FBI agent maskering på nätet som preteen.

Vid tiden för hans gripande, i september förra året, Naughton- uppgifter ingår att utveckla teknik för barns innehåll på Walt Disney GO Network. Vid den tiden, Disney var då i färd med att förvärva Infoseek.

I utbyte för sin skyldig grunden på resande räkna, federala åklagare överens om att släppa två andra avgifter mot Naughton: innehav av barnporr och med hjälp av en dator för att ställa in mötet med KrisLA. Återstående laddning bär ett maximistraff på 15 år.

Naughton först gick till rättegång i december på alla tre avgifter. Gripandet och resulterande prov gav upphov till många nya Internetrelaterade juridiska frågor, inklusive frågor om hur brottsbekämpande använder webben för att fånga brottslingar och huruvida en jury skulle köpa det som kom att kallas fantasy försvar – påståendet att det är rimligt att tro Internet chat partner är inte alltid som de säger sig vara.

Efter fyra dagar av vittnesmål juryn låst på resande och datoranvändning räknas, men fann Naughton skyldig att inneha barnporr. Naughton hävdade på stativet som han aldrig riktigt tänkt KrisLA var bara 13, en laddnings många jurymedlemmar trodde men en som han senare skulle förneka hans pleaöverenskommelse.

Bara veckor efter rättegången, var barnporr avgift upphävas en juridisk teknikalitet efter en högre domstol infört restriktioner på vad som kunde och inte kunde anses inneha barnporr. Under den rättsliga berg-och dalbana, Naughton hamnade spendera en helg i fängelse innan han släpptes på grund av det högre domstolsbeslut.

Sedan i januari beslutade amerikanska advokater för att försöka igen Naughton, men den rättegången aldrig ägt rum på grund av Naughton s skyldig grunden.

Brottsbekämpning varnar oss för farorna med nätet och hur mediet är en ny fristad för brottslingar, men anonymitet webben skär åt båda hållen. Mantel av elektroniska ansiktslöshet är det perfekta verktyget för polisen att köra svider och hålla ett öga på skurkarna. Gå med Randy Barrett att AnchorDesk Storbritannien för nyhets kommentarer.

Vad tror du? Berätta Mailroom. Och läsa vad andra har sagt.

överenskommelse Brasilien och Storbritannien tecken tech innovation

Blockchain-as-a-service godkänd för användning i hela brittiska regeringen

Dessa siffror visar cyberbrott är ett mycket större hot än någon trodde innan

Sakernas Internet säkerhet är fruktansvärda: Här är vad man ska göra för att skydda dig