Facebook: exportera dina vänners e-postadresser, om de låter dig

Facebook kan du nu exportera dina Facebook vänners e-postadresser, som aldrig har gjort förut, men med en hake: dina vänner måste låta dig först. Tidigare bara Facebook kan du exportera ett arkiv av dina statusuppdateringar, foton, samt en lista över vänner namn. Facebook har lagt till e-postadressen alternativet mycket tyst (företaget sa att det faktiskt gick live tidigare i veckan), och har skickligt gjort opt-in.

Det är väldigt lätt att exportera dina data på Facebook (Account => Kontoinställningar => Ladda ner Information => Läs mer => Download). Med detta sagt, du bara få e-postadresser dina vänner som har möjliggjort denna nya funktion som Facebook har lagt (Account => Kontoinställningar => E => Redigera => Tillåt vänner att inkludera min e-postadress i Hämta din information ).

Det är rätt, som Techcrunch konstaterar är den nya funktionen avmarkerat som standard, så för att få alla dina vänner e-postadresser, alla dina vänner måste välja att denna nya funktion. Det skulle vara snabbare att gå till alla sina profiler och bara kopiera deras e-postadresser manuellt, vilket är precis vad alla som vill exportera sina Facebook-kontakter försöker undvika.

Facebook har kritiserats hårt för att inte tillåta sina användare att exportera deras sociala graf. Nu, med den här nya funktionen kommer Facebook att kunna avleda kritiken och helt enkelt argumentera erbjuder funktionen, men dess användare inte ge varandra tillstånd att dra nytta av det.

E-postadresserna är nyckeln till att exportera dina kontakter och importera dem någon annanstans. Facebook har varit så envis på att inte låta någon nära dem eftersom den vet sin sociala grafen är mycket värdefull. Om Palo Alto gjort det möjligt att snabbt exportera dina Facebook-vänner, skulle företaget i huvudsak att göra det lättare för dig att flytta till en annan tjänst, såsom Google+.

Facebook säger att det först lanserade Hämta din information verktyg så att användarna kan backa upp det sociala innehållet de äger, i fall de förlorade sin lokal kopia av data som sina bilder. Det var aldrig tänkt att användas för att flytta dina kontakter till andra tjänster, och ärligt talat jag fortfarande inte tror att det är vad Facebook vill att du ska använda den till.

Flytten är en mycket klok strategi, eftersom den genomsnittliga Facebook-användare som vill exportera sina kontakter inte inser vad Facebook har gjort. I huvudsak har Facebook flyttas skulden från sig själv till dina vänner.

Om du minns, Facebook och Google hade en enorm kamp tillbaka i november 2010 (före Google+ existerade) över denna specifika fråga. Det hela började när Google förbjudna Facebook från att komma åt Gmail kontaktdata genom att anpassa användarvillkoren för dess Google Kontakter Data API så att webbplatser som har åtkomst Google-kontakter hade att erbjuda tillgång till sina uppgifter också.

Facebook blockerar Open-Xchange kontakt exportör verktyg, Open-Xchange erbjuder Facebook kontakt exportör, facebook block Google Chrome för export vänner, Facebook ingenjörer föra cirklar på Google+ till Facebook

Facebook ville fortfarande sina nya användare att ta reda på om deras Gmail-kontakter har också Facebook-konton, så det genomfört en lösning: företaget berättade sina användare att använda ett Google-funktion som hjälpte dem att ladda ner sina egna uppgifter, och sedan instruerat dem att ladda upp filen tillbaka till Facebook. I ett försök att övertyga dig inte att ta dina kontakter i sociala nätverk, Google slogs sedan tillbaka genom att visa ett stort varningsmeddelande när Facebook-användare kom att exportera sina kontaktdata från Gmail. Facebook tänkte förmodligen detta skulle skada dess image, så inte bara gjorde det bort de instruktioner och direkt nedladdning länkar till Gmail-kontakter, men företaget beslutat att ta bort stöd för Gmail kontakt importerar helt.

Facebook avslutade huvudsak krig som Google började, men det var verkligen inte en klar vinnare. Googles mål var att få tillgång till Facebook uppgifter, men det gjorde inte uppnå detta. Facebook, å andra sidan, har gjort det mycket svårt för Gmail-användare att lägga till sina vänner (läs: de måste göra det manuellt). När två tech jättar konkurrera, normalt användaren vinner, men i detta fall, den massa käbbel ledde till en förlust för alla, inklusive konsumenten.

På senare tid har tredje part försökt att erbjuda sätt att exportera dina Facebook-vänner, men Facebook har blockerat dem alla (se länkarna nedan). Under tiden har frö som Google planterade börjat växa, och användarna hålls säger Facebook de ville ha en ordentlig exportfunktion.

Facebook verkar ha ångrade nu, men det har egentligen inte ändrats sin inställning. Förutom att göra funktionen opt-in, har sociala nätverk jätte begravt det under “E-post” i Kontoinställningar. Få användare är medvetna om avsnittet och ännu färre vet att ett nytt alternativ har lagts till nyligen. När vi frågade, kommer Facebook att kunna säga att det finns, men inte förvänta sig företaget att gå ut ur sitt sätt att marknadsföra detta faktum.

? Artificiell intelligens, Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor, utvecklare, Google köper Apigee för $ 625.000.000, Cloud, Box integreras med Google Docs, Spring, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Användarna har lite att förlora genom att aktivera alternativet, om de inte har vänner som skulle dela sin e-postadress med oönskade partier som spammare. Ändå handlar det om att funktionen knappt kommer att användas om inte någon form av hela webbplatsen har meddelats eller någon automatiserar vrida på via någon form av programvara från tredje part (eller ett virus).

? Googles DeepMind hävdar viktig milstolpe i tillverkningsmaskiner tala som människor

Google köper Apigee för $ 625.000.000

Box integreras med Google Dokument, Spring

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre