Fick en idé? Vill flytta till Italien? Här är startprogram som gråter för dig

Fastnat i mitten av en ändlös recession, med det tredje året i rad av krympande BNP och stigande arbetslöshet (den senaste officiella siffror på 13 procent totalt och 44 procent bland landets ungdomar), Italien tittar på nya sätt att vitalisera sin kämpande ekonomi.

I juni förra året lanserade den italienska regeringen sitt Startup Visa-programmet, ett särskilt tillstånd reserverad för företagare från länder utanför euroområdet med innovativa affärsidéer. I december förlängde det program för utländska studenter som har fått en examen i Italien och vill stanna i landet för att starta ett företag.

Italiens start samhälle växer. Är nya statliga åtgärder för att hjälpa till att främja tillväxt, eller unga företag lyckas trots dem?

Det finns andra liknande initiativ på plats: Storbritannien har exceptionell talang systemet, och den irländska regeringen lanserade Start Entrepreneur Programme (PDF) under 2012. Men även om den italienska startscenen släpar överlag fortfarande bakom Tyskland, Frankrike, och Storbritannien, Italien visumprogram utan tvekan en av de bästa runt.

Styrkan i Startup Visa program inkluderar dess relativt snabb handläggningstid (det bör ta mer eller mindre en månad för att få ett beslut om en ansökan) och rimliga ekonomiska krav för sökande (de måste visa att de har tillgång till åtminstone 50.000 € start medel – jämfört med € 75.000 i Irland).

I motsats till Italien rykte, är byråkratin i samband med programmet minimal: sökande måste se till att deras förslag är innovativt – det vill säga att deras företag kommer att vara engagerade uteslutande eller huvudsakligen i teknisk innovation – och att det faller inom andra parametrar som gör det betraktas som en “start”, som införlivas som ett aktiebolag eller ett kooperativ enligt italiensk lag, och inte är noterade på en reglerad marknad.

Denna relativa enkelhet i processen hjälper till att förklara varför företagare från Kina, Israel, Pakistan, Ryssland och andra länder utanför EU har börjat ansöka om start visum.

Ryska entreprenören Denis Bulichenko är en av de första att ha erhållit en. “Jag började min första verksamhet i Ryssland, 2008, när jag fick en enorm kontrakt för en videoportalutveckling. År 2014 verksamheten var fortfarande bra, men en stor nationell kris hade drabbat Ryssland, så jag bestämde mig för att gå vidare och starta ett företag i Europa “, sade han på webbplatsen.

Efter att ha undersökt de olika möjligheterna, slog han på Italien.

Först av allt, ansökningsprocessen var relativt enkel och väldefinierad. Det var ganska enkelt för mig att få en god förståelse av de steg som jag behövde för att ta “, sade han.” Vad är mer, funderar på att starta ett företag i EU, jag ville vara närmare centrum av EU, och norra delen av Italien. Tack vare de sömlösa gränsen mot Frankrike, Schweiz, Tyskland, Österrike och Grekland, [Italien] är förmodligen en av de bästa platserna att vara. Slutligen ville jag starta en resa start, en plats där människor kan dela sina reseupplevelser och rese tidskrifter, och Italien, när det gäller turism, är en av världens fem bästa [turistorter] “Bulichenko säger.

En annan entreprenör, Israel-födda Sharon Ezra lanserade sitt företag i Italien efter att förförd av en välkänd italiensk talang: mode.

Jag kom till Italien för tre år sedan, efter att ha vunnit ett stipendium från Istituto Marangoni i Milano, en väl vet skola mode och design, och jag började en master [påbyggnadsexamen] i mode produktion, “sade hon till webbplatsen.” Då jag gjorde en praktikplats i Soncino, nära Cremona, och falling in love med Made in Italy ethos, beslutade jag att stanna här.

Chansen att bosätta sig i Italien kom då tillsammans med sin affärspartner Eugenio lanserade Ezra Quattrocento Glasögon, en innovativ start som specialiserat sig på högkvalitativa glasögon görs av små italienska oberoende tillverkare.

Företaget säljer glasögon på nätet för ett fast pris på € 105, med sin webbplats som erbjuder innovativa funktioner, inklusive ett sätt att praktiskt taget prova på glasögonen (som fortfarande håller på att genomföras) innan beställningen, och “prova a casa programmet , genom vilken kunderna har fyra dagar att prova glasögon hemma innan beslut om att köpa eller inte.

Jag sökte [för en Startup Visa] i augusti och fick ett svar i början av oktober “, säger hon.” Det visum varar i ett år, men jag kan förnya det om projektet kommer att pågå längre än så.

Liksom vår programvara? Köpa en bit av vårt företag, en blandning av historia och teknik, mode och framtiden: Italien väg att bli en verklig start nation, Going underground: Hur Bolognas avlopp håller nyckeln till en start-öka fiberutbyggnad

Start-ups, Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för simulering utbildning, e-handel, Flipkart och Paytm bli omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid, start-ups, Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare i en ? unicorn och vad WhatsApp kan lära av det, e-handel, Uber lider $ 1.2b halvåret förlust: Rapportera

Italien

Deakin Uni, Ytek avspark maskininlärning algoritm forskning för utbildning simulering

Flipkart och Paytm blir omedelbar rivaler, inställning scenen för e-handel strid

Varför kineserna har förvandlat Indien Vandra budbärare till en enhörning och vad WhatsApp kan lära av det

? Uber lider $ 1.2b halvåret förlust: Rapportera