Galaxy Note II vs Kogan Agora: Hur phablet flaggskepp staplar upp mot sin budget rival

Om Mobile World Congress visade oss en sak i år, var det att 2013 är avsett att bli det år då “phablet”, blandras av en telefon och en tablett.

specifikationerna

I teorin phablets ge det bästa av både smartphone och surfplatta världen: du kan ringa, men du har också lite mer skärm fastigheter att spela med för att surfa, spel och andra program. Och medan vissa människor kan överväga dem att vara över stor eller ogillar kappsäck moniker, de visat sig vara populära.

Men vad är skillnaden mellan en toppmodeller phablet som Samsungs anmärkning eller Not II, som båda lanserade prissatta runt £ 450 £ 500 märke, och en budget erbjudande som Kogan Agora 50, meddelade på CES 2013 i mycket mer plånboksvänliga £ 120?

Den Kogan Agora kostar ca 75 procent mindre än en Galaxy Note II. Lägg på 25 £ importskatt som jag betalat när den kom och det är £ 150 för en phablet. Det är ett bra pris, men hur går det stack upp mot sin dyrare konkurrens?

Samsung Galaxy Note II erbjuder en quad-core 1.6GHz processor, 5,5-tums sAMOLED skärm och 16 GB internt lagringsutrymme, som kan utökas med hjälp av ett microSD-kort. På baksidan av enheten finns en 8-megapixelkamera och på framsidan finns en 1,9-megapixel sensor för videosamtal eller stillbilder.

Agora 50 levereras med en 1 GHz dual-core Cortex A9-processor, 5-tums 480 x 800 pixel display och 4GB på internminnet. Liksom Galaxy Note det kommer också att acceptera microSD-kort upp till 32 GB för att utöka lagrings. Till skillnad från Galaxy Note, också kommer med dubbla SIM-kortplatser.

Kamera-wise det släpar efter Note II med en 5-megapixelkamera på baksidan och en 0,3-megapixel fronten mot snapper.

Förvirrande är Agora anges som kommer med “Mini SIM” slots men modellen jag fick hade dubbla fullstora SIM hållare.

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå; telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Samsung Note II kommer i en hård vit plastskal, mäter 80.5mm bred och 151.1mm lång och är bara 9,4 mm tjock. Den väger 182,5 gram.

Däremot är lite kortare och lite smalare på 142,8 x 80mm Agora 50. Det är också en liten bit tjockare på 9.8mm men något ljusare på 180 gram – inte att du skulle märka om du hålls varje phablet i handen.

Även om det är rent ner till personliga preferenser, jag har aldrig varit mycket av ett fan av vita telefoner eller tabletter, så min design skulle föredra luta sig mot Agora. Det är förmodligen värt att notera att valet mellan dessa två baserat på deras design är som att välja mellan två olika typer av kranvatten – de är så lika till utseendet att det gör liten skillnad. Från placeringen av strömbrytaren, nycklar volym eller andra nycklar, till formen på den bakre luckan eller högtalarplacering, det är alla praktiskt taget identiska.

Jag också riktigt gillar texture material på baksidan av Agora telefonen, även om det är lite lös känsla.

Specifikationer är allt gott och väl, men som ni kan se från ovan, det finns inte en stor skillnad mellan de två: vad det verkligen handlar om är vad de två enheterna är som att använda.

Först och främst, det finns en någorlunda stor skillnad mellan not och Agora: anmärkningen kommer med en S Stylus och program särskilt utformade för att utnyttja det som S Memo, som har anständiga handstilsigenkänning.

The Agora, är dock mer av en överdimensionerad traditionell telefon, som tack vare sin moderna nog operativsystem ger alla kärnfunktioner du förväntar dig att hitta i en Android-baserad enhet nuförtiden.

Men med en sådan stor skillnad i original prissättning, har besparingar måste hittas någonstans, och det mest slående skillnaden mellan de två är bildkvalitet.

Om Samsung har en 267ppi (pixlar per tum) 1280 x 720 bildpunkter visar Agora har en 480 x 800 display med 186ppi, och du kan verkligen säga skillnaden.

När du först slår på Samsung, hälsar det du med en ljusstark skärm i en lättläst upplösning. Växla till Agora känns ganska ett hopp eftersom det ger en betydligt mer dämpad erfarenhet när det gäller färger, skärpa och upplösning. Texten är alldeles för stor, något besegra syftet med att ha en större skärm.

Det finns också en ganska märkbar skillnad i upplevelsen. När Samsung har en penna och program för att differentiera not II, har det också en snygg multi-tasking alternativ som låter dig att göra två saker samtidigt, som att titta på en video medan du surfar eller skriver e-post. Tweaks som detta förbises ofta på budget enheter, men bidrar till den samlade erfarenheten.

Den andra största skillnaden mellan enheterna är i kvaliteten på kamerorna. Medan Samsungs kanske inte är den bästa runt, gör det ett hyggligt jobb, men du kanske inte vill kasta bort din DSLR ännu. Den Agora å andra sidan, trots har en inställning HDR, kämpar för att ta en bra bild i nästan alla situationer.

Det är inte att säga att det inte finns några försonande funktioner om Agora phablet. Det är inte alltför laggar och även med bara 512 MB RAM verkar inte orsaka några problem, även om jag var kvar undrar om det skulle fungera så bra om det någonsin får en uppdatering av Jelly Bean versionen av Android.

Och naturligtvis finns det priset. Det är mycket billigare än en helt ny Samsung Galaxy Note II och det är fortfarande lite billigare än en second hand, år eller så gamla ursprungliga Anm.

I slutändan, och kanske förvånande, representerar Agora alternativet budgeten dess prislapp föreslår – skärmen och kameran är båda besvikelser, till exempel – så kanske en mer rättvisande jämförelse vore att betrakta den i samma andetag som en regelbunden och medelstora budget Android smartphone , men vid 5-inches, sätter sin skärm rätt på kanten av phablet kategori.

Det finns en marknad för budget Android smartphones, men jag är inte övertygad om att det finns en för en budget phablet. En phablet är en kompromiss mellan en tablett och en smartphone, och Agora är en kompromiss mellan specifikationer och pris.

Anmärkningen populariserade phablet kategorin, åtminstone delvis på grund av dess S Pen stylus och appar som är avsedda för att användas med den. Agora saknar också denna fördel. Och om priset är din enda oro, då är det värt att överväga en något annorlunda men mer relevant jämförelse: mellan en ny Agora 50 och en andrahands Galaxy Note, som för närvarande kan köpas på eBay för ca £ 150 £ 170.

Uppdatering 20/03/2013: En Kogan representant tog kontakt för att säga att brittiska köpare inte kommer att drabbas med 25 £ importskatt, eftersom vi var här, och att den totala kostnaden är £ 119 + frakt.

Bilder: Ben Woods

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

Design

Användarupplevelse

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell