Genombrott kan göra smartphones och bärbara datorer 1000 gånger snabbare

Ett team av forskare rapporterar en kommunikations genombrott som de säger kan användas för att påskynda elektronisk utrustning med en faktor på tusen.

Bärbara datorer, snabbt och enkelt sätt att förhindra laptop nätkablar nötas, rörlighet, Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik, bärbara datorer, Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator ; Bärbara datorer, ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet

University of Pittsburgh laget påstår sig ha framgångsrikt genererat en frekvens kam, vilket innebär att dela en enda färg av ljus i en serie jämnt fördelade spektrallinjer för en mängd olika användningsområden, som sträcker sig över mer än 100 terahertz (THz, eller 1 biljon cykler per sekund) bandbredd.

Terahertz-strålning är den del av det elektromagnetiska spektrumet mellan infrarött och mikrovågsugn ljus.

Hrvoje Petek, professor i fysik och kemi vid Pitt, sade att detta har efterlängtade upptäckt inom området. Petek och hans team genererade alla-optiska frekvenskamstekniken genom att undersöka de optiska egenskaperna hos en kiselkristall och “spännande en sammanhängande kollektiv av atom rörelser i en halvledarkiselkristall” med en intensiv laserpuls.

Först, observerade de att mängden reflekterat ljus oscillerar vid 15,6 THz, den högsta mekaniska frekvensen av atomer inom ett kiselgitter. Svängningen orsakade sedan ytterligare förändringar i absorption och reflektion av ljus, multiplicera den fundamentala svängningsfrekvens med upp till sju gånger, som sedan genererade kammen av frekvenser som sträcker sig utanför 100 THz.

Även om vi förväntas se svängning på 15,6 THz, inser inte vi att dess excitation kan ändra egenskaperna för kisel på ett sådant dramatiskt sätt “, säger Petek.” Upptäckten var både ett resultat av att utveckla unika instrumentering och inträngande analys av teamet medlemmar.

Enligt ett pressmeddelande, är laget nu undersöker sammanhängande svängning av elektroner, vilket ytterligare skulle kunna utöka förmåga att utnyttja ljus och materia interaktioner från terahertz- till petahertz-frekvensområdet. Petahertz frekvenser skala upp till en kvadriljon hertz.

Forskningen publiceras i Nature Photonics och finansieras av National Science Foundation.

Snabbt och enkelt sätt att förhindra laptop nätkablar nötning

Razer uppdateras Blade, Blade Stealth bärbara datorer med Intel Kaby Lake CPU, Nvidia Pascal grafik

Getac S410, först ta: En tuff, utomhus vänliga 14-tums bärbar dator

ASUS Zenbook Flip UX360CA, först ta: En lätt 13,3-tums 360-graders cabriolet