Groundhog Day: Varför Samsung Galaxy S5 är bara en annan Android-enhet

Redaktörens anmärkning: Den ursprungliga versionen av denna artikel publicerades i mars 2013. Det har uppdaterats med praktiskt taget ingen uppdateras innehåll. Vila i frid, Harold Ramis.

Jag hoppades med Galaxy S5 frigör tillkännagivande igår vi skulle få se några riktigt innovativa, störande saker som kommer från Samsung,. Men vad vi fick i stället var bara en annan Android smartphone. Precis som S4 och S3 som kom före den.

Kanske är jaded. Kanske jag har spelat med dessa enheter för länge. Eller kanske Android kapprustningen har nu eskalerat till den punkt där produktdifferentiering har reducerats till “som är först med att integrera de senaste hårdvarukomponenter.”

Jag har, inte varit en användare av en Android smartphone, under en tid nu. Jag har nu en iPhone 5s på Verizon för personligt bruk och en Nokia 920 Windows Phone 8-enheten på AT & T som mitt företag telefon.

Men jag är alltid observera utvecklingen av Android smartphone teknik, om bara för att jag fortsätta att använda Android-surfplattor, jag äger en Nexus 10, bland andra enheter, såsom två Kindle Bränder) och det finns alltid en chans att jag kan ompröva min position och gå tillbaka till en Android-enhet som min personliga telefon.

Trots allt, fortsätter plattformen att utvecklas.

Med lanseringen av Samsung Galaxy S5, dock har jag kommit fram till att det skulle ta en majorly störande insats av Google och OEM för att få mig tillbaka som en smartphone kunden.

Det är som vi har sett allt detta innan. Vi har levt det förut. Helvete, du har läst den här artikeln innan.

Visst, jag kommer att fortsätta att köpa Android tabletter för att följa utvecklingen med OS och hålla jämna steg med branschen. Jag kommer också att fortsätta att göra samma sak med iPads samt med Microsofts Surface. Det är en no-brainer, med tanke på att med Wi-Fi enheter, det finns ingen bärare engagemang och du inte bunden vid höften till sak hela dagen lång.

Men det är en smartphone ett åtagande. Inte nog med att du behöver bära det hela tiden, men åtminstone här i USA, de stora mobiloperatörer kräver tvåårskontrakt för att ge smartphones till ett subventionerat pris nivå.

Man måste ha en pålitlig och intim relation med en smartphone. Utan att vara särskilt glada om tekniken, är det svårt för mig som en smartphone användare att motivera gå tillbaka till Android ekosystemet.

Galaxy S5, likt Galaxy S4 (och Galaxy S3) som kom före det, tycks det mig, skapades delvis för att ta itu Samsungs behov av att bli, allt mer oberoende av Google, från en programvara differentiering synpunkt.

Detta inkluderar en gradvis övergång till mer vadmals lösningar som Tizen, som nu håller på att införlivas i deras, Galaxy Gear linje av smarta klockor.

Förutom självständighet från Googles genomförandet av Android, skapandet av Galaxy S5, som S4 som kom före det, är en del av en kritisk väg i Samsungs enhet utveckling mot att bli 100 procent vertikalt integrerade, och minska beroendet av externa leverantörer komponent .

Låter mycket som vad Apple gör, eller hur? Groundhog Day.

kongress 2016 mobila världen

Samsung lanserar Galaxy S7, S7 kant: Är det värt en uppgradering, Lenovo lanserar tablett som syftar till företagsanvändare, HP lanserar Elite x3, en business-class Windows 10 phablet, Senaste high-end Ubuntu telefon kommer att finnas tillgänglig globalt, LG G5? vs Samsung Galaxy S7: Vilken är det nya flaggskeppet Android smartphone, Huawei lanserar ny MateBook 2-in-1 PC, Samsung utrustar 360: Kan det ge virtuell verklighet ett företag vinkel, Cisco domstolsverkets mobila nätoperatörer med nya plattform? ; När alla smartphones är identiska och nästan gratis, bara tjänster materia, Mobile World Congress

Rörlighet, $ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå; telekom;? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga, rörlighet, Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig, Smartphones, iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell

Liksom S4 som kom innan den, Samsung Galaxy S5 representerar integrationen av ännu mer av egna hembryggda hårdvarukomponenter, såsom deras linje av, Exynos SoCs, i massmarknadssmartphones.

Detta har ingenting att göra med att föra spänning, innovation och värdehöjande till slutanvändaren. Detta är enbart ett ekonomiskt och marginaler spel.

Vänligen inte tolka detta som en negativ. Jag tror att vertikal integration är en viktig del av varje enhetstillverkarens recept för totala framgången.

Men som min Editor-in-Chief och kollega Larry Dignan påpekade för ett år sedan, Samsungs, riktningar, översättning och moln lagringsfunktioner, är helt enkelt dubblering av vad Google har i sitt hemland Android genomförande redan. Det är väldigt svårt att säga att detta är själva differentiering och värdehöjande.

Det skulle säkerligen inte förvåna mig om Samsung, längs deras deras allt avvek Android bygga och standardprogram, byggt ut sin egen App Store för att konkurrera med Google Play, precis som Amazon har gjort med sin egen Android genomförande på Kindle Fire.

Så ja, Galaxy S5, som S4 (och S3) som kom innan det är en bra bit av hårdvara. Men i slutet av dagen, det är bara en annan Android-telefon, och en som bara skiljer sig i komponent integration och ekosystem (även duplicerad) land-grab.

Men spännande? En produkt jag vill använda och göra ett kontrakt engagemang? Nej.

Samsung Galaxy S5 mer Groundhog Day, eller legitim innovation i smartphone rymden? Prata tillbaka och låt mig veta.

$ 400 kinesiska smartphones? Apple och Samsung skaka av billiga rivaler, höja priserna ändå

? Reliance Jio rocks indiska telekom med data och fri röst billiga

Lyssna på trådbundna hörlurar medan du laddar din iPhone 7? Det kommer att kosta dig

iPhone 7: Varför jag äntligen stort med årets modell