Hur Microsoft tjäna pengar Messenger: Turn it in på Skype

Död Windows Live Messenger är nära – i ett annat liv kallas MSN Messenger – men Microsoft är, att hålla fast vid sina 100 miljoner plus användare genom att migrera dem till Skype.

Varför? Messenger var döende, dess användarbas var krympande, Skype blir starkare för varje dag, och det är att generera miljoner i intäkter. Microsoft hade två tjänster på sina händer och mer än 100 miljoner användare att avvara, och dödar en tjänst utan en bana eller riktning för att kanalisera dessa användare kunde – Gud förbjude – mark i konkurrentens händer.

Mary Jo Foley, Microsofts aggressiva storslagna plan för sammanslagning Skype och Messenger tar form

Microsoft skulle kunna ta betalt för Skype videoarkivering och autentisering

Messenger gjorde en bråkdel av Skypes intäkter genom jämförelse, och Microsoft vill börja generera sina $ 8,5 miljarder tillbaka att det spenderas på Skype-köp i första hand.

Det handlar om pengar. Tyvärr, användare. Du är i baksätet på detta.

Genom att flytta hela sin bas av konsumenter och små medelstora företag (SMB) användare på en enda snabbmeddelanden och röst plattform som är visat sig vara stabil, populärt, och det mesta gratis, kan Microsoft öppnar upp framför allt möjligheten för användarna att utnyttja “freemium” modell som Skype erbjuder.

Eftersom … Skype är inte gratis. Det är vissa saker – en av de främsta orsakerna till tjänsten så populär – men under magen av dess fria funktioner erbjuder en mängd tjänster som kostar slutanvändaren. Detta garanterar en stadig ström av intäkter för Microsoft i långsiktiga betalningar för premiumtjänster, som online-nummer och företagskonton samt ökad användarbasen från tidigare Messenger-användare bara utökar den möjligheten.

Även på sin topp, Windows Live Messenger hade mer än 300 miljoner användare, föll ut ur favör med massorna. Det har nu “100+ miljoner”, enligt Microsoft, en minskning med två tredjedelar inom loppet av tre år. Messenger var ett sjunkande skepp, efter “död” av Windows Live.

Medan Messenger fortfarande generera lite pengar genom sitt ad-stöd, var det inte genererar nästan lika mycket som Skype gjorde. Men kunderna i slutändan migreras till privata Facebook chat och offentliga Twitter kommunikation, medan Microsoft delas ut Lync, dess företagsvänlig plattform för företagskunder.

Messenger-användare helt enkelt kvar på bete.

Skype, å andra sidan, för närvarande drar in 40 miljoner personer som är online under högtrafik. Microsoft snäppas upp förra året och gjorde den till en Microsoft division, men när det var tickar på egen hand, vilket ger blygsamma summor intäkter, var Messenger sjunker ner i lera och hemmoraging användare.

Microsofts Entertainment and Devices Division ökade med $ 276.000.000, mestadels ned till Skype förvärvet. Även om vi säger Skype förde i en konservativ uppskattning av $ 200 miljoner är det fortfarande en hel del mer än några bannerannonser i ett program som används av endast 100 miljoner människor skulle ha gjort.

Men Skype är gratis. Hur är det att tjäna pengar?

Skype-till-Skype-samtal är gratis, liksom Skype på Facebook och Messenger snabbmeddelandefunktioner. Vad ligger under är “freemium” modell av fri att använda men hosta upp när du vill ringa utomlands, av använda uppsjö av affärsfunktioner som gruppvideo och liknande.

Läs mer

Windows 10, Microsoft Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lanseringen, Windows 10, Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen, Mobility, Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre, Cloud, Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor

Medan Skype är för närvarande reserverade för de som omfattas i konsumenten och små medelstora företag (SMB) kategorier, är Lync reserverad för företagsanvändare i företaget. De flesta kommer att gå igenom deras arbets- och lekfulla liv utan att spendera en krona på Skype, men för dem som använder den för yrkesmässig användning kan göra för ett pris, ett lågt pris på det.

Ju fler kunder Skype blir genom Messenger “övergång,” ju fler funktioner som kan läggas på en free-to-premiemodell. En Microsoft toppen mässing föreslog företaget kunde börja ta betalt för ytterligare funktioner, som video arkivering och säkerhetsdetaljer, lägga till mer företags överklagande.

Det är osannolikt att Skype någonsin skulle bli en helt premiumtjänst – det skulle vara ett tumult – men bit-för-bit Microsoft kan lägga till funktioner som garanterar en stabil ström av intäkter över tiden.

Microsofts Surface allt-i-ett dator sägs rubriken oktober hårdvara lansering

Windows 10 tips: Skapa en perfekt bakgrund för skrivbordet eller låsskärmen

? Google vederlägger Microsofts Edge batteri påståenden: Chrome på Surface varar längre

Azure, Office 365: Microsofts två nya molnområden tackla uppgifter integritetsfrågor