Kina, kan Korea instabilitet göra 2014 år tech står stilla

Vi lever i en extremt bräcklig värld. En där, som konsumenter av alla former av teknik, har vi blivit extremt beroende av välbefinnande två ekonomiska och industriella stormakter i Asien: Kina och Sydkorea.

Folkrepubliken Kina är den största kontraktstillverkare av hemelektronik samt företag och företag datorutrustning i världen.

Många av er känner till Hon Hai Precision Industry Co, också känd som Foxconn. I sina 13 fabriker i nio kinesiska städer, utför tillverknings jätte slutmontering av Apples iPhone och iPad, för att inte nämna en stor pipeline av produkter från många andra OEM, inklusive IBM och HP, samt spelkonsoler tillverkade av Microsoft, Sony och Nintendo.

Det finns många andra klienter som Foxconn har som är för många att nämna.

iPhone, iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning, moln, Ansluten behöver moln era bättre nätverk, Cloud, Huawei hausse på moln mål, men försiktig i följande igenom, Smartphones, ZTE öppnar rösta för sin crowdsourced enhet, meddelar Axon 7 Mini

Och Foxconn är bara en tillverkare i Kina. Det finns en hel del betydande andra, inklusive TSMC, en taiwanesisk firma som är den största oberoende tillverkare av datorchips i världen.

TSMC har gjuterier i Taiwan, Kina och Singapore och har specialiserat sig på de system-on-a-chip halvledare (SoC) som går in i smartphone-telefoner och många typer av tabletter, och är tänkt att bli den främsta tillverkaren av A-serien SoCs som används i Apples iOS-enheter.

GlobalFoundries i Singapore, är en annan framträdande halvledarföretag som har AMD, Qualcomm, Broadcom, och STMicroelectronics som stora kunder.

Och det finns också de företag som är specialiserade på tillverkning flashminne som används i SSD och mobila enheter, DRAM, samt controller ASIC av alla slag som används i varje konsument och affärsapplikationer tänkbara.

Betraktade som en helhet, de tre kinesiska talande nationer är en avgörande kontraktstillverkning triad av många, många högteknologiska produkter som används över hela världen. Men det är bara en del av historien.

Alldeles intill Kina är Korea. Nordkorea, eremiten riket, har ingen teknik som helst värde. Men Sydkorea är hem till Samsung, en teknik konglomerat som i och för sig har 10 gånger BNP i Sydkoreas granne i norr.

Samsung inte bara producerar och varumärken sina egna produkter, som Galaxy smartphones och surfplattor, men det är också den största SoC gjuteri i hela världen.

Utöver sin egen SoC linjen,, Exynos gör Samsung också marker för Qualcomm och Texas Instruments, som används i många andra smartphones och surfplattor. Och det är också den nuvarande volymen tillverkaren av A-serien chips som används i Apples iOS produkter. Bland andra.

Samsung är också världens största producent av DRAM och Flash, liksom den största tillverkaren av LCD-skärmar av alla storlekar. Och en stor tillverkare av litium-jon-batterier.

Och vi pratar bara om Samsung här. Det finns andra gigantisk teknikföretag i Sydkorea, som LG och SK Group, som är viktiga aktörer i den totala halvledarkedjan.

Om det skulle bli avbrott i takten i tillverkningen antingen Kina eller Sydkorea, eller, i ett mardrömsscenario, båda länderna, eller sträcker sig till nationer inflytande som Taiwan, Singapore, Japan, Vietnam, Malaysia och Indonesien, teknologiindustrin som vi känner den skulle i praktiken komma till en skrikande stanna.

Vad kan orsaka en sådan sak?

Jag är inte en ekonom. Jag är inte en statsvetare. Jag är inte en sociolog. Men jag är en teknolog som från tid till annan dabbles i futurism. Jag gillar att fundera, ibland, vilken teknik kan existera, 10 eller 20 år från nu, och hur, samhälle och vår ekonomi kan påverkas i sin helhet.

Dessa tros övningar som för det mesta jag finner underhållande, och det är bra foder för skrivmaterial.

Jag normalt inte tänker på den närmaste framtiden och vad som kan hända under vissa geopolitiska och socioekonomiska scenarier och vad det innebär för vår bransch, eftersom det finns för mycket omedelbar slumpmässighet i vår värld. Men de senaste händelserna i Asien har fått mig att tänka, och vad jag har funderat på stör mig mycket.

Det har varit en hel del vapenskrammel i Nordkorea nyligen. De flesta politiska bedömare skriver detta ut som galna blusters av en ung ledare som vill befästa sin position och utseende av styrka med gamla guard militär installeras under sin fars regeringstid, och kan ha som helst orsaka en konflikt någon verklig avsikt.

Det finns säkert risker att Kim Jong-Un kan försöka tänja på gränserna för vad som är acceptabelt och gå för långt, till exempel en liten demonstration av militär kapacitet genom att angripa en liten sydkoreansk ö med artillerield, eller testa fler missiler som kan tyda kärnvapenleveransförmåga.

Det skulle föranleda en militär vedergällning från Sydkorea och USA, och skulle kunna trappas upp till ett fullskaligt konflikt.

I en sådan konflikt, finns det ingen tvekan om att Sydkoreas teknikcentra blir mål.

Beviljas, är risken för att detta händer spontant i de närmaste månaderna sannolikt smal. Kina, bakom kulisserna, är nästan säkert berättar Kim Jong-Un det är bara så mycket mishegas det kommer att tolerera innan den kraftigt begränsar eller stänger den avgörande stöd och hjälp landet behöver från en militär och ekonomisk synvinkel.

Utan kinesisk hjälp, svälter Nordkorea till döds.

Men det finns ett mycket större problem som kan leda till en snöbollseffekt, vilket kan tvinga fram en sådan konflikt.

Under de senaste veckorna har Kina försökt att begränsa spridningen av en stam av fågelinfluensavirus, H7N9. Det har nu bekräftats att två män i Shanghai nyligen har dött av denna patogen och sjukhus i Peking är strumpan upp på väsentligheter att innehålla en full-on pandemi. När jag skriver detta, fler och fler fall rapporteras.

Varje år håller världen andan för att se om nästa fågelinfluensa stam med ursprung i Kina är i stånd att hoppa till andra arter genom näringskedjan och påverka den allmänna befolkningen genom människa till människa överföring. Sexton tusen grisar har hittats döda i en flod nära Shanghai, och medicinska myndigheterna där försöker att avgöra om det finns ett samband med H7N9.

Denna speciella utbrott kan hamna innehöll mycket snabbt, kan det finnas någon som helst koppling till livsmedelskedjan i Kina, och det finns inga bevis i nuläget att människor kan överföra denna stam till varandra. Men en dag, kanske under de närmaste åren, vi kunde köra ute på tur, och Kina kan hamna i en fullt utvecklad pandemi.

I en pandemisk situation, skulle Kina vill begränsa resor mellan städer, och skulle innebära krigslagar. Logistiskt, skulle det göra tillverkningen av elektronik svåra, och om en stor population av utbildad arbetskraft skulle bli sjuk, kan det leda till att kinesiska leveranskedjan för att stänga helt.

Enligt detta scenario skulle Kina vara upptagen med att hantera valfritt antal interna problem, och Foxconn och andra stora kontraktstillverkare kan stängas i månader, kanske så länge som ett år. Bara detta skulle utlösa förödelse med teknologiindustrin på flera nivåer.

Men vi pratar bara om att stänga fabriken strömbrytare i Kina självt. Någon rimlig utbrott skulle ta tid att bestämma alla vektorerna, och på grund av handeln och tunga transporter av varor, tjänster, och resenärer mellan Kina, Sydkorea, Japan och andra länder i Asien, är det mycket troligt att en sådan en pandemi skulle befinna sig i dessa länder.

Och om Sydkorea blir sjuk, så vi har verkligen fått problem.

Ironiskt nog, Nordkoreas isolering från resten av världen faktiskt uttrycker det på något av en fördel när det gäller att avskärmad från en pandemisituation i Asien.

Men om Kina är upptagen av att hantera en pandemi, och Korea också potentiellt har att hantera en pandemi, och Nordkoreas ekonomiskt stöd från Kina och andra länder blir störd på något sätt, det finns ett problem.

Med sitt land under extrem ekonomisk tvång, kan Kim Jong-Un och hans generaler se ett mål av tillfället, och sedan möjligheten att nationen att gå i krig med sin granne i söder ökar markant.

De globala ekonomiska konsekvenserna av en sådan “perfekt storm” i Asien som den typ jag beskriver är massiv och skulle få långtgående konsekvenser på många branscher och ekonomier, inte bara den tekniska sektorn. Självklart skulle ingen elektronik och teknik av något slag kunna framställas under en lång tidsperiod, och skulle leda till kanal inventering av alla typer av produkter för att köras torr.

Folk kommer inte att undra när de kan få nästa iPad, iPhone eller Galaxy produkt. Eller till och med, att tänka på sådana begrepp som fanboyism. De kommer att tänka på när de kan få tekniska produkter, period.

Priset på befintliga produkter i kanalen kommer att skjuta i höjden. Reservdelar för alla möjliga saker kommer att bli knappa. Stora andrahandsmarknader för begagnade produkter kommer att öppna upp. Den trådlösa industrin kommer nästan säkert att frysa försäljningen på nya telefoner. Datorer av något slag, gamla lager eller ny lager, kör någon variant av OS kommer att vara stor efterfrågan.

Och de företag som har server och datacenter utrustning i överflöd, som IBM, HP, Dell, EMC, Oracle, Fujitsu och Cisco kommer att lagring dessa för eget bruk samt för USA och EU: s regeringar.

I avsaknad av att kunna köpa ny utrustning och hålla datacenter igång, kan många företag ser till molnet tjänsteleverantörer som Amazon AWS, Microsoft Azure, och värd erbjudanden från stora tjänsteföretag som IBM GTS och HP EDS som antingen kan förvärva sådan utrustning eller redan äger den.

Men jag misstänker att långt innan dess, kommer USA och EU: s regeringar anta kontroller och undantagslagar som kommer att ställa kvoter på vilken utrustning kan köpas och säljas, samt hur dessa stora företag kommer att kontrollera tekniska resurser.

Nästan säkert skulle teknologi rivaler som normalt inte skulle vilja sitta i samma rum med varandra och att föra en öppen Trash Talk i dagens miljö tvingas samarbeta.

Jag kommer inte ens vad som händer om vi inte kan hålla en pandemi sprider sig till detta land. Det är en artikel för någon annan, och ett scenario som skrämmer mig för mycket för att ens överväga konsekvenserna.

Skulle en pandemi i Kina skapar en “perfekt storm” för att störa den globala IT-branschen? Prata tillbaka och låt mig veta.

iPhone 7 prislappar kan hindra Kina försäljning

Ansluten behöver moln era bättre nätverk

Huawei hausse på moln mål, men försiktig i följande genom

ZTE öppnar rösta för sin crowdsourced enhet, meddelar Axon 7 Mini